Virataş Madencilik

Beton Yol Yapım

Virataş Madencilik

Beton Yol Yapım

Beton Yol Nedir?

Karayolları Genel Müdürlüğü Beton Yol Kaplamaları Teknik Şartnamesine göre beton yol, çimento betonu ile yapılan ve üzerlerinden geçen dingil yüklerini tabana ileten bir üstyapı kaplama türüdür.
Beton yol, farklı yük trafiğine göre ihtiyaca yönelik tasarımlar yapılmasını sağlar. Esnek bir tasarım olanağı sunar. 
Beton yolun avantajlarını aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:
  • Uzun ömürlü hizmet süresi,
  • Güvenli ve konforlu sürüş, 
  • Düşük yakıt tüketimi, 
  • Çevre uyumu, 
  • Atık malzemelerin kullanılabilirliği, 
  • İlk üretim maliyeti, 
  • Hizmet süresi boyunca toplam maliyet,
  • Düşük bakım ve onarım maliyeti özellikleri,
  • Estetik Görünümü.



Beton Yol Yapımı

Beton yol yapımı, dayanıklı ve uzun ömürlü bir yol altyapısı oluşturmak için kullanılan bir inşaat yöntemidir. İşte beton yol yapımı aşamaları.

Proje ve Tasarım: Beton yol yapımı süreci, bir proje ve tasarım aşaması ile başlar. Zemin koşulları, trafik yoğunluğu, iklim şartları ve diğer faktörler göz önüne alınarak uygun bir yol tasarımı yapılır.

Zemin Hazırlığı: Zemin, düzeltilir, temizlenir ve gerektiğinde sıkıştırılır. İyi bir zemin hazırlığı, betonun düzgün bir şekilde yerleştirilmesi ve yerinde tutulması için önemlidir

Altyapı Oluşturma: Zemin hazırlandıktan sonra, alt yapı oluşturulur. Bu aşama, genellikle temel ve alt tabaka olmak üzere betonun destekleneceği bir alt yapıyı içerir.

Kalıp Hazırlığı: Beton yol yapımında kullanılacak olan kalıplar hazırlanır. Kalıplar, betonun belirli bir formda ve kalınlıkta yerleştirilmesine yardımcı olur. Kalıplar genellikle metal, ahşap veya plastik malzemelerden yapılır.

Donatı Uygulaması: Betonun dayanıklılığını artırmak için yolun içine çelik donatı yerleştirilir. Donatı, betonun çatlamasını önler ve yük dağılımını sağlar.

Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol

Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) Yollar, öncelikle barajlar ve endüstriyel tesisler için kullanılmaya başlanmış bir üstyapı yapım tekniğidir. 1970’li yıllarda ABD ve Kanada başlayan şekilde yollarda da kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde dünya çapında şehir içi ve kırsal yollarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Türkiye’de de son yıllarda özellikle belediyeler ve il özel idareleri tarafından şehir içi ve kırsal yolların yapımı için tercih edilmeye başlanmıştır. 

En önemli avantajı asfalt yollarda kullanılan iş makinelerinin kullanılıyor olmasıdır. Beton kaplama, asfalt serici (finişer) ile serilmekte, serim sonrası çelik ve lastik tekerlekli silindirlerle sıkıştırma ve yüzey düzeltme yapılmaktadır. Yapım hızı bu nedenle yüksektir ve erken trafiğe açılabilmektedir. Dezavantajı ise yüksek hız limitine sahip yollar için çok uygun olamamaktadır. 

Çok kuru kıvama (0 çökme) sahip betonun kullanıldığı SSB uygulamalarında kalıp ve yerleştirme sorunları yaşanmamakta, aynı beton dayanımına ulaşmak için daha az çimento vb. bağlayıcı malzeme kullanılabilmektedir.

Yol Betonunda Kullanılan Malzemeler

a) Çimento

b) Agrega

c) Karışım Suyu

d) Kimyasal Katkılar

e) Derz Dolgu Malzemeleri

 f) Demir

g) Kür Malzemeleri

h) Mineral Katkılar

i) Lifler






Bilgi ve Sipariş İçin İletişime Geçebilirsiniz. 0532 341 29 40


İLÇELERİLÇELERİLÇELER
ÇATALCAAVCILARZEYTİNBURNU
ÇERKEZKÖYBEYLİKDÜZÜHADIMKÖY
ESENYURTKAYAŞEHİRARNAVUTKÖY
ÇORLUİKİTELLİSİLİVRİ
BAHÇEŞEHİRHALKALIBÜYÜKÇEKMECE
GÜMÜŞYAKAKÜÇÜKÇEKMECEBAYRAMPAŞA
HALKALIBAĞCILARFATİH
MARMARA EREGLİESENLERGÜNGÖREN
KAPAKLIBAŞAKŞEHİRKAĞITHANE
ERGENE

ÇORLU 

MALKARA

KAPAKLI   

EDİRNE          


BAKIRKÖY

ÇERKEZKÖY

HAYRABOLU

MURATLI

VİZE
MARMARAEREĞLİSİ

SÜLEYMANPAŞA

BABAESKİ

ŞARKÖY

SARAY

TEKİRDAĞ          LÜLEBURGAZ KIRKLARELİ 


Detaylı Bilgi ve Fiyat Teklifimiz İçin Arayabilirsiniz ; 0532 341 29 40

Teknik destek almak için bizimle iletişime geçin!

Formu doldurun sizi arayalım.

Teklİf Formu